سفارش تبلیغ
صبا ویژن

دارالرضوان

پدرم امام (ره)

کـارنـامه نــور (زندگینامه امام خمینی)

 

فصل اول از ولادت تا وفات

 

6 . ورود آیت الله بروجردی به قم ( ادامه ی بخش بیستم )

 

ریاست عامه و پر افتخار آن بزرگ‏مرد، پانزده سال به طول انجامید و در این فرصت طلایی، حوزه علمیه قم به کانون همه فعالیتهای دینی و علمی در سرتاسر ایران بدل شد. روشن‏بینی و واقع‏نگری‏های بروجردی بزرگ، در تغییرات اساسی در ساختار حوزه بسیار موثر افتاد. آگاهی‏های او از وضعیت اسفبار کشور و جهان اسلام، در طراحی و برنامه‏ریزی‏های حوزه تاثیر فراوان داشت: "تقریب بین مذاهب"، "فرستادن نماینده به الازهر"، "ساختن مسجد و مدرسه در خارج از کشور"، "اعزام مبلغ به کشورهای اسلامی"، "تشویق طلاب به آموختن دروس جدید، از جمله زبان انگلیسی"26 و "استقبال از طرح اصلاح و نوسازی حوزه" شمه‏ای از کارستان او است. در همه این توفیق‏ها و اصلاحات و توسعه حوزه، امام شریک و بلکه خود بانی بود؛ زیرا به توصیه و تاکید او بود که حوزه تحت سرپرستی یک زعیم گرد آمد و او بود که زمینه را برای چنین اتحاد و اتفاقی فراهم آورد. توفیقات و تلاشهای آیت اللّه العظمی بروجردی، چنان چشمگیر و جهانشمول بود، که چندماه پس از فوت ایشان، یکی از نشریات داخلی، نوشت:

حوزه علمیه قم، طی پانزده سال ریاست عالیه حضرت آیت اللّه فقید بروجردی، به سرعت راه ترقی و نیرومندی مترقیانه‏ای را می‏پیمود. علاوه برافزایش مدرسین، حوزه‏های درسی و محصلین علوم دینی، تحول بزرگ و بی‏سابقه‏ای نیز در چگونگی تربیت شاگردان این دانشگاه بزرگ روحانی پدیدار شد. بدین ترتیب که نسل جدیدی از روحانیون و طلاب پرورده شدند که بسیار روشنفکر، قادر به فهم تحولات علمی و اجتماعی، موقع شناس و آشنا به سیاست جهانی و علوم جدیدند. این دسته ظاهرشان آراسته‏تر از گذشتگان و معلوماتشان مفیدتر برای معرفی حقیقت اسلام و شیعه به جهانیان نیز صلاحیتشان محرز است. افراد این نسل جدید، بعضی یکی دو زبان خارجی فراگرفته‏اند یا می‏گیرند، کتابهای علمی و اجتماعی و سیاسی را به دقت و روشن بینی خاصی مطالعه می‏کنند. در نویسندگی قدرت فراوانی دارند، و در کلاس درس و منابر و مجالس مسائل و مطالب را خیلی نیکوتر و موثرتر بیان می‏نمایند... از همین دسته‏اند کسانی که دست به انتشار نشریاتی مانند ماهنامه "مکتب اسلام" و ماهنامه "مکتب تشیع" زده‏اند. که از نشریات بسیار آموزنده و موثر مذهبی در دوره ما بشمارند و در این دوران نشریات و کتابهایی که به وسیله فضلا و مدرسین محترم قم چاپ و نشر شده که اهمیت بین المللی پیدا کرده است.27

می‏توان اطمینان داشت که اگر نبود برخی موانع و مخالفتهای مقدس‏م‏آبان حوزه و کسانی که بقای خود را در حفظ ساختار سنتی حوزه می‏دیدند، اصلاحات آیت اللّه بروجردی بسی بیش از این بود و بسا که طرح جامع، واقع‏بینانه و دردمندانه امام صورت تحقق می‏بخشید.

                                                                                                   ادامه دارد ....

منبع متن : تبیان ... منبع عکس : سایت شهید آوینی