حرز امام جواد (ع)
ناگفتههایی از حرز امام سجاد(علیهالسلام)!
مقدمه
مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) امامی است که همه ی ائمه ی معصومین (علیه السلام) مشتاق دیدار اویند و از خدا می خواهند که ایشان را از جمله ی شیعیان حضرتش (عجل الله تعالی فرجه الشریف) قرار دهد! به راستی که تحقق همه ی آرمان های اسلامی در دستان عدالت گستر موعودی است که از ابتدای آدم (علیه السلام) تا به امروز بشریت همه در آرزوی اویند. بیایید هم نوا با بهترین های خلق از مهدی فاطمه (عجل الله تعالی فرجه الشریف) بگوییم!
همه از مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) می گویند!
سخن گفتن و وعده در باره ی موعود آخرالزمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و خواندن نام او از همان ابتدا توسط همه ی معصومین (علیه السلام) انجام می شده است. این امر علاوه بر اثر تربیتی بر روی پیروان و شیعیان و نیز ترسیم آینده ی اسلام در افق دید شیعیان و مسلمانان، یکی از راه هایی بوده است که خود حضرات معصومین (علیه السلام) نیز بدان متمسک و متوسل بوده اند. به بیان دیگر، این که معصومین (علیهم السلام) دیدار مهدی موعود (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را از خدا طلب می نمایند و دعا می کنند که ایشان را جزء یاران و شیعیان ایشان قرار دهد، نشان دادن کمال انسانی در قرار گرفتن در زمره ی اصحاب و پیروان حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است. یعنی برای یک مسلمان، حقیقی بودن و یک شیعه ی راستین بودن باید در رکاب عصاره خلقت و فخر همه ی اولیاء بود. این چنین است که از همه ی معصومین (علیه السلام) کم و بیش درباره ی این وعده ی الهی سخن گفته شده است.
دیدار حضرت و قرار گرفتن در زمره پیروان و شیعیان حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در حالی از جانب امام زین العابدین (علیه السلام) مطرح می شود که اولاً هنوز زمان بسیاری تا عصر غیبت و آخرالزمان باقی است و ثانیاً حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) از جمله نوادگان و فرزندان امام سجاد (علیه السلام) می باشند!
امام سجاد (علیه السلام) و مهدی موعود (عجل الله تعالی فرجه الشریف)!
حرزها ادعیه و کلمات نورانی هستند که از جانب معصومین (علیهم السلام) به ما رسیده است و خاصیت های بسیاری در همراه داشتن این کلمات نورانی و نیز خواندن و مداومت بر آن وارد شده است. علاوه بر این برای هر کدام از حرزهای وارده از هر یک از معصومین (علیهم السلام) نیز آثار و خواص خاصی مترتّب است. یکی از این حرزهای گرانبها حرز حضرت زین العابدین (علیه السلام) است که سید بن طاووس (ره) این حرز شریف را از حضرت امام سجاد (علیه السلام) نقل کرده اند. در این حرز پس از ذکر اوصاف و اسماء والای الهی بر پیامبر و سایر معصومین (علیهم السلام) صلوات و درود فرستاده شده است و به ترتیب اسامی ائمه ی اثنی عشر نام برده شده است تا به حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) رسیده است: «اللهم صلّ علی محمد المصطفی و علی علی المرتضی و ... و الحجّة القائم المهدیّ الامام المنتظر صلوات الله علیهم أجمعین.»
خدایا ما را از پیروانش قرار بده!
سپس در فراز پایانی این حرز شریف امام سجاد (علیه السلام) خطاب به حضرت حق می فرمایند: «اللهم وال من والاهم و عاد من عاداهم و انصر من نصرهم و اخذل من خذ لهم و العن من ظلهم و عجل فرج ال محمد و انصر شیعة ال محمد و ارزقنی رویة قائم ال محمد و اجعلنی من اتباعه و اشیاعه و الرّاضین بفعله برحمتک یا أرحم الرّاحمین؛ بار خدایا دوست دار هر که را دوستشان دارد و دشمن دار هر که ایشان را دشمن دارد و هر که را که ایشان را یاری کند، یاری نما و هر که را ایشان را خوار دارد، خوار فرما و هر که را که به ایشان ستم روا دارد لعنت کن و در فرج آل محمّد (صلی الله علیه واله وسلم) تعجیل فرما و شیعه ی آل محمد را یاری کن و دیدار قائم آل محمد را روزی من گردان و مرا از پیروان و شیعیان و خشنودان به فعل و کردارش قرار بده. به رحمت خودت ای رحیم ترین رحم کنندگان».
توجه در مضامین بلند عبادات امام سجاد(علیه السلام) به وضوح شیفتگی مولای ساجدین را در فرج و ظهور مهدی موعود نشان می دهد. دیدار حضرت و قرار گرفتن در زمره پیروان و شیعیان حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در حالی از جانب امام زین العابدین (علیه السلام) مطرح می شود که اولاً هنوز زمان بسیاری تا عصر غیبت و آخرالزمان باقی است و ثانیاً حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) از جمله نوادگان و فرزندان امام سجاد (علیه السلام) می باشند! این عبادات نورانی تنها بیانگر شوق یک پدر برای دیدار فرزند صالحش نیست بلکه فراتر از این ها و ترسیم قیام مهدوی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) به عنوان نهایت آرمان شیعه و اسلام است که تبلور آن شوق می انگیزد و انگیزه می تراود!
نکات درس آموز!
علاوه بر این شوق وصف نانشدنی در تحقق وعده ی الهی در عبادات نورانی امام سجاد (علیه السلام) چند درس مهم برای منتظران همیشگی تاریخ تا عصر ظهور وجود دارد:
این که معصومین (علیهم السلام) دیدار مهدی موعود (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را از خدا طلب می نمایند و دعا می کنند که ایشان را جزء یاران و شیعیان ایشان قرار دهد، نشان دادن کمال انسانی در قرار گرفتن در زمره ی اصحاب و پیروان حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است
اولاً آنکه دعا و طلب مهدوی بودن و مهدوی ماندن در همه حالی لازم و ضروری است. ثانیاً دیدار روی مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) روزی هر کسی نمی شود و برای این امر بایستی از زمره اتباع و شیعیان او قرار گرفت. ثالثاً رضایتمندی به فعل و کردار حضرت ولیعصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) شرط اساسی شیعه بودن است. باید راضی به او بود و در حدیث شریفی از وجود مبارک امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) نقل شده است که در توصیه به شیعیان فرمودند: هر کس از شما طوری رفتار نماید که جلب محبت ما را کند و از آنچه کراهت ماست دوری نماید؛ پس باید راضی به فعل حضرت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) بود یعنی بایستی طوری رفتار کرد که محبت حضرت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را جلب نمود و در یک کلام یک شیعه ی راستین بود. و شاید نکته ی آخری که به قلم قاصر نگارنده می رسد آن باشد که باید برای همه ی شیعیان دعا کرد و از خداوند متعال حضرت شیعه ی آل محمد را طلب نمود و این نیز در همان راستای درخواست و دعا برای تعجیل در فرج حضرت صاحب الامر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است و چه بسیار نکات ارزنده و آموزنده و چه برکات و تبعاتی در این حرز گرانبها هست که ما شیعیان غافلیم!
سخن پایانی
براساس آنچه گذشت معلوم می شود که ترسیم آرمان شیعه با حکومت مهدوی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و فرج و گشایش در امر آل محمد (صلی الله علیه واله وسلم) که همان تحقق اسلام ناب محمدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است، از مدت های بسیار قبل از زمان همه ی معصومین (علیه السلام) رواج داشته است و اثر تربیتی و اخلاقی خاصی بر روی پیروان و شیعیان نهاده است. لازم است گنجینه های ارزشمند و از جمله حرزهای معصومین (علیه السلام) را که خود دانشگاه هایی در این مکتب الهی اند قدر بدانیم و نگذاریم به تاراج غفلت زمانه از دستمان بروند!
ن. رادفر
بخش مهدویت تبیان
منابع و مآخذ
1- مفاتیج الجنان- شیخ عباس قمی (ره)- حرز امام سجاد (علیه السلام)
2- عصاره ی خلقت- آیت الله جوادی آملی
3- تربیت مهدوی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)- حجة الاسلام مرتضی آقا تهرانی
4- کتاب الالفین الفارق بین الصدق و المین- علامه حلّی (ره)